Wednesday, 27 July 2011

Blog nie kosong???

Salam blogger rakan2.. ahhaaa.. blog mamasiti kosong? ehh..ehh.. nape??

ermm.. what eva.. ^_^...

Nie kisah si suami bertanya kepada isterinya yang kdgkala rajin berblogging, kdgkala bersawang blognye.. hehe..

(AWAS: KANDUNGAN CERITA INI HANYA UNTUK PEMBACA YANG BERMINAT JE, YANG TAK SENANG, TAK YAH BACA, KLU NAK BACA GAK BACALAH.. TAPI JGN BT DOSA LEPAS TUE OK)

Suami: Sayang, syg ada tak story beli banglo kat blog??

Isteri: Beli banglo???? *_*.. terdiam .. tercengang.. hahaha.. oooo.. bukan cerita beli banglo, cerita cita-cita nak banglo tue adalah.. hehhe.. tp syg tak tahulah agaknya org tue baca blog org lain kot, pastu fikir mcm2..abg dah tgkkan blog syg dah lamakan..takkan nak cita kat orang kot beli banglo.. siapa nak ngaku diri kaya betul tak abang..jutawan pun tak ngaku dia jutawan..hehe.. rezeki manusia mana kita tahu bang, kot2 masin mulut abg kita bleh beli banglo.. hhahaha.. (senyum, pelik gak, camna lah boleh suami tanya soklan camtu, ada orang baca tersalah blog ka, pandai sangat macam tok nujum ka).. haaaa.. prasangka banyak sangat tak elok.. :)..

Suami: Ermmm.. kalau syg story cita2 nak sewa umah flat je, mesti org tak tanyakan..hehe.. (ketawa kecil).

Isteri: Ngeeeee... offkoslah abang.. biasalah manusia.. bila orang senang memang susah diaorang tengok.. tapi kalau orang susah, diaorang senang, ketawa malah boleh kata lagi itulah sebab ........ haaa.. mcm2lah.. ada boleh doa lagi tengok orang susah,.. Apapun yang berlaku, kita kena terima, ujian Allah.. Setiap yang susah berlaku pun ujian daripada Allah sbb Allah sayangkan kita.. tapi kita perlu dan sentiasa bersyukur , berdoa dan berusaha supaya Allah akan bantu kita bila kita susah.. :).. Syg pun banyak yang masih belajar, perlu belajar dan berusaha nak tenangkan hati bila ditimpa ujian dan berdepan dengan manusia yang pelbagai.. Kita berdoa sahaja bagi orang bahagia, bagi orang senang, sebab bila kita doa kebahagiaan orang, lagi banyak Allah limpahkan nikmat kepada kita , Insyallah... :)

Suami: Ok.. (Just smile)..

Dialog di atas MamaSiTi rasa salah satu penyebab yang boleh mendatangkan pelbagai situasi di dalam rumahtangga jika ada pihak ketiga yang mengaitkan orang lain di dalam masalah yang dihadapinya.. Rumahtangga adalah merupakan ibadah, umpama masjid, jangan kita menjadi salah seorang yang meruntuhkan masjid itu hanya kerana mulut, ajal, jodoh, dan perjalanan hidup manusia telah ditentukan oleh Allah.. Jadi redhalah bukan sekadar dimulut tetapi di dalam hati jua...Renungan buat MaMaSiTi jua..


Sweet smiling,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...