Thursday, 27 October 2011

Bertuahnya menjadi seorang isteri..

Assalammualaikum & salam buat semua...

Kadang2 kita rasa penat sangatkan... kadang2 rasa tak cukup kaki tangan nak buat itu, nak buat ini bila balik dari kerja... kdg2 rasa lagi senang je panggil Bibikkk.. tetapi di sebalik kepenatan kita, ada banyak ganjaran yang semua para isteri dapat.. MasyaAllah.. Bersyukurnya..

Berikut ini adalah beberapa Nasihat Rasulullah SAW kepada Putri kesayangannya Fatimah Az Zahra sebagai seorang isteri:

1. Isteri yang berkeringat membuat makanan untuk suaminya, maka Allah SWT akan menjauhkan neraka sebanyak 7 hasta.

2. Isteri yang meminyaki rambut anak-anaknya, memakaikan pakaian pada anak-anaknya, maka pahalanya seperti memakaikan 1000 anak yang tidak memakai pakaian dan memberi makan mereka.

3. Keredhaan oleh suami terhadap isterinya, apapun yang dikerjakan isteri harus mendapatkan ridha suaminya.

4. Isteri yang mengandung, malaikat akan memohonkan ampunan dan mencatat 1000 kebaikan serta menghapus 1000 keburukan, Jika telah mencapai sakit menjelang kelahiran, pahala seperti berjihad di jalan Allah SWT, jika telah melahirkan maka akan di hapus segala dosa-dosanya.

5. Isteri yang menemani suaminya dengan ridha maka Allah akan menghapus dosa-dosanya seperti bayi yang baru lair, malaikat akan memohon ampunan.

6. Isteri yang tersenyum manis di hadapan suami, Allah akan menatapnya dengan penuh dengan rahmat.

7. Isteri yang menyediakan diri tidur bersama suami dengan sepenuh hati maka akan datang seruan dari langit, "Datanglah ke surga dengan amal-amalmu maka Allah akan mengampuni dosa-dosamu yang lalu dan yang akan datang."

8. Isteri yang merawat suami maka Allah akan memberi minum dari sungai-sungai yang ada di syurga.

Hati seorang isteri mudah terluka... Adakalanya 1001 duka terpendam.. Berkaca-kaca mata kerana menahan airmata tetapi di kala melihat anak datang menyapu airmata diwajah... tiba2 senyuman akan terbit dari wajah dan hati menjadi gembira... Bersabarlah kerana suamimu adalah yang terbaik yang telah Allah jodohkan..Keresahan hati suami bisa meresahkan jua hati isteri..Mungkin ujian Allah untuk segala yang terluka di hati....Semoga kita mendapat rahmat daripada Allah untuk menjalani kehidupan seharian bersama berjuta ragam manusia...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...