Tuesday, 12 November 2013

Homemade Spicy Fried Prawn..

Salam rakan-rakan blogger... Apa khabar semua?..Lama tak karang cerita apa-apa aja kat blog nie..  Petang yang bahagia nie, MaMaSiti nak share/kongsi cerita bab makan.. Bab makan je MaMaSiti ye.. Bab kesihatan pun sebenarnya tidak lupa... Adaaaa.. ;)..

Jom kita tengok cara nak masak udang goreng tepung aka Spicy Fried Prawn ...

Senang je buat udang goreng tepung nie, mula-mula beli tepung, bancuh, goreng..Semudah A,B, C...  Sebelum tue cuci udang betul-betul.. Udang yang besar sebenarnya pun ada kekotorannya.. Cuba kita potong kat belakang udang tue..


Setelah disatukan..
Kemudian masukkan udang yang telah disalut tepung ke dalam minyak yang betul-betul panas ye adik-adik, puan-puan, dan tuan-tuan... :)


Bila dah agak kekuningan, angkat dan toskan ... Kemudian siap dihidang dan di makan panas-panas bersama nasi atau nak ratah je pun boleh.. Cicah dengan sos... Ermmmm ... dap... dap... ^_*..



 
Sebenarnya udang goreng tepung nie, MaMaSiTi lebih suka masak sendiri sebab tepung tak de salut banyak dan udang ciput.. hehhehe.. Sebab lagi.. minyak gorengan tue, kalau kat rumah 2-3 kali dah tukar.. tapi kalau makan kat restoran/kedai, Wallahualam... Memang sedap dan cepat kalau makan kat luar..Bukan tak makan kat luar langsung MaMaSiTi & family nie kalau suami isteri letih @ MaLaS  nak ke dapur ..Hehehe...Tips dari MamaSiti, kalau masak udang, jangan masak lama-lama ye kawan-kawan... nanti isi udang kita jadi keras bila dah sejuk dan kurang kerangupan.. haaa.. So, camne tue... Agak-agak kalau dah naik bau tue, alih-alihkan sedikit... Dalam 10-12 minit udang kita dah masak.. Insyallah..
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...